Groen dak

Ligne duurzaam

Ligne heeft een flink aantal duurzame toepassingen. Daardoor wordt minder energie verbruikt en ontstaat een gezonde leef- en werkomgeving. Sommige maatregelen zijn voor de hand liggend, andere zijn juist heel vernieuwend.

Het Groene Net

Ligne is aangesloten op Het Groene Net. Het Groene Net is een lokaal duurzaam warmtebedrijf dat restwarmte van bedrijventerrein Chemelot levert, aangevuld door de biomassa energiecentrale Sittard. Alle gebruikers in Ligne krijgen zowel warmte als koude geleverd om de temperatuur van het gebouw aangenaam te maken.

Groene daken

Een deel van Ligne heeft een groen dak. Een groen dak bestaat uit een combinatie van vetplanten, kruiden en grassen, die op een dunne grondlaag kunnen leven. Een groen dak ziet er niet alleen mooi uit, maar het beschermt ook de dakbedekking eronder tegen UV, waardoor deze langer mee gaat. Ook zorgen de planten er voor dat het fijnstof van het verkeer wordt opgenomen. Ook zorgt een groen dak voor het vasthouden van regenwater zodat het langzamer geloosd wordt, waardoor de kans op lokale overstromingen kleiner wordt. Tot slot gaat het lang mee en kan het recycled worden.

Energiezuinige liften

De motoren  van de liften zijn voorzien van een energieterugvoedingsmodule. Hierdoor wordt circa 30% minder energie gebruikt.

Doorspoelbegrenzers op toiletten

Alle toiletten hebben doorspoelbegrenzers door het toepassen van een duo-knop, waarmee de gebruiker kan kiezen voor 3 of 6 liter in plaats van 9 liter voor een normale spoelbeurt.

Watervrije urinoirs

Ligne heeft watervrije urinoirs. Deze urinoir functioneren zonder water en zijn reukloos en hygiënisch.

Zonneboiler

Op het dak staat een warmwaterboiler om de keuken en horeca in Ligne van warm water te voorzien. Op deze manier wordt de energie van de zon gebruikt in plaats van gas of elektriciteit. 

LED-verlichting

Er is LED-verlichting toegepast in de algemene en sanitaire ruimten. LED-verlichting verbruikt minder energie en gaat veel langer mee dan andere soorten verlichting.

Zonnepanelen

Op een deel van de daken staan zonnepanelen en in het glas van de toren aan het plein zijn zonnecellen verwerkt. Bezoekers kunnen op termijn in de centrale hal aflezen van een ‘greenscreen’ hoeveel energie er met deze panelen wordt opgewekt.

HR luchtbehandelingskasten

Voor de klimaatbeheersing in Ligne is gebruik gemaakt van hoog rendement luchtbehandelingskasten. Deze kasten zorgen ervoor dat de warmte binnen het gebouw blijft terwijl er toch schone lucht binnenkomt. De schone koelere lucht wordt namelijk grotendeels voorverwarmd met de warme lucht die wordt afgevoerd.

Vloerverwarming/koeling

In de bibliotheek is vloerverwarming en -koeling. De gelijkmatige temperatuurverdeling zorgt ervoor dat een lagere temperatuur voldoende is om de ruimte te verwarmen of te koelen. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt.

En verder

Tot slot zijn de koudwaterleidingen niet in koper maar in kunststof uitgevoerd, is de riolering van PE in plaats van PVC gemaakt en bevatten de waterkeringen geen lood meer. Ook wordt zowel tijdens de bouw als de exploitatie van het gebouw, rekening gehouden met het gescheiden ophalen van afval.Aanmelden nieuwsbrief