'Een brug mag een hangplek zijn'

Twee bruggen verbinden Ligne met de historische binnenstad van Sittard. "Wezelijke onderdelen van het project,” zegt landschapsarchitect Lodewijk Baljon. “Bruggen hebben altijd een bijzondere aantrekkingskracht, waar ter wereld je ook komt. Het zijn magneten voor mensen. Dat zal hier niet anders zijn.”

Betonnen skelet Ligne bijna klaar

Journalist Erwin Schmidt en fotograaf Johannes Timmermans van Dagblad de Limburger hebben de bouwplaats van Ligne bezocht en hebben de volgende verslaglegging hiervan gedaan in de editie van zaterdag 28 februari van Dagblad de Limburger:

‘Nieuwbouw’ voor vleermuizen Keutelbeek

Als Ligne wordt opgeleverd, stroomt de Keutelbeek hier weer bovengronds. Maar voordat het zo ver is, moeten we eerst een nieuw onderkomen regelen voor de vleermuizen. De werkzaamheden daarvoor starten op maandag 23 februari.

Laatste nieuws bouwwerkzaamheden

2015 week 8

De aannemer is druk bezig met de realisatie van de kolommen en wanden op de 2e verdieping. Daarnaast is men gestart met de 3e verdiepingsvloer. Op de begane grond van het Zuidblok zijn de eerste prefab onderdelen van de buitengevels geplaatst.

Voor de laatste foto's klik hier

Openbaar plein als kloppend hart van Ligne

De bedoelings is duidelijk. Ligne wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud. Een tweede stadshart dat het oude centrum verbindt met de schootsvelden en het stationsgebied. Een centrum waar cultuur, onderwijs, wonen, winkelen en werkenin elkaar overvloeien. Zuyd Hogeschool strijkt er neer met zo’n 4.000 studenten. Ook het museum, filmhuis en de bibliotheek vinden er een plek en winkels en (zorg)appartementen maken het plaatje compleet.

De architecten hebben alles uit de kast gehaald, de bouwers zetten iets prachtigs neer. Maar gebouwen zijn nog geen garantie dat het ‘tweede hart van Sittard’ ook echt gaat kloppen. Wat maakt een plek aantrekkelijk? Hoe gaat Ligne echt bruisen? In ieder geval moet de openbare ruimte aantrekkelijk zijn. Een warme plek waar mensen zich welkom voelen en die ze als prettig beleven. Daarom komt er een centraal plein waar alle ruimte is voor activiteiten. Een plek voor concerten, markten en andere evenementen. Waar altijd wat te doen is. Met hoge bomen, omringd door zitbanken van natuursteen. Een ‘pleinpark’ waar het goed toeven is. Bereikbaar vanuit de parkeergarage en ondergrondse fietsenstalling, maar ook vanuit de Rijksweg en via twee bruggen over de ontkluisde Keutelbeek. Zo ontstaat een levendige route waarover straks ook de carnavalsoptocht zijn weg vindt naar de oude binnenstad.

Het plein en de aangrenzende straten krijgen speciale sfeerverlichting: kunstzinnig ontworpen LED-lampen die hoog op gespannen draden zijn bevestigd. Bijzonder is ook de 200 meter lange damwand die het water van de Keutelbeek tegenhoudt. Een deel van deze wand wordt uitgevoerd in schuin geplaatste panelen, zodat het gebouw als het ware oprijst uit het water. Een ander deel krijgt mergel/natuursteen met begroeiing. En een derde deel bevat het speciale betonprint van het Museum, met daarop de contouren van een eeuwenoude stadsplattegrond van Sittard. Groen, mooi vormgegeven meubilair, subtiele kleuren en aangepaste bestrating doen de rest. Wie een voorproefje wil, kan het filmpje bekijken.